Legalive Blog

Just another WordPress.com weblog

William Nordhaus

with one comment

En farlig man med farliga idéer

William Nordhaus får i dag – 10 december – Nobelstiftelsens ekonomipris. William är en dåre som inte borde få vistas i frihet hur som helst. Amerikan förstås, verksam som professor i ekonomi vid Yale.

Han har som de flesta ekonomer skapat sig modeller som ska kunna användas för att tolka och bedöma situationen i världen vad gäller bl a klimatpåverkan.
Forskare som inte är ekonomer varnar för brytpunkter; situationer där t ex ekologiska system rasar och oöverskådliga skador uppstår. Nordhaus modeller förnekar att sådana ”tipping points” existerar.
Så var det problemet löst.
Vi plundrar planeten på dess resurser. I år var World Overshoot Day 1 augusti. På sju månader har vi förbrukat vad som skulle räcka året ut.
Denna ”utmaning” löser Nordhaus genom att påstå att ökad tillväxt, fortsatt rovdrift ger större resurser att lösa framtida problem.
Då behöver man ju inte hitta på en massa konstigheter för att begränsa tillväxten. Fritt fram för att stå på ännu mer. Och lite till. Och lite till.
Och när framtiden väl är här så har vi ekonomiska tillgångar och ny teknik i överflöd till att lösa alla problem — (läs utmaningar). 
I framtiden har dessutom ekonomin utvecklats på så vis att det är billigare att lösa klimatproblemen. Smart.
Sånt kallas win-win på amerikanska.
Allt, precis allt, kan värderas i pengar enligt Nordhaus modeller. Vi ser till exempel att vi kan sätta pris på CO2 och därmed åstadkomma avgörande insatser för miljön.
Och det har vi ju alla sett hur handeln och fifflet med så kallade utsläppsrätter har gett fantastiska resultat när det gäller den globala uppvärmningen….  Inte.
Och…. hur mycket kostar Stora Barriärrevet som håller på att förstöras då haven värms upp?
Vad kostar det när miljoner människor drivs på flykten på grund av torka eller ökande havsnivåer?
Tja, det får vi väl se — du får tåla dig lite.
I alla fall; när man som nu beskattar CO2 och miljöpartiet subventionerar elcyklar, löser sig allt och vi kommer att leva länge, fullständigt lyckliga i hela världen.
Om inget annat händer, förstås.

Ett par frågor:
Kommer det att gå åt helvete i dag?
— Nej.
Före jul/nyår?
— Njae.
— Jamen då så.

Läs mer: https://www.clubofrome.org

o – o – 0 – o – o

Bloggen innehåller endast rättvisemärkt deltidsmaterial.

Written by legalive

10 december 2018 den 6:23 e m

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jag är förvånad, denna klarsynthet, uppenbara irritation och som jag tycker mig läsa( mellan raderna) en viss mörksyn, över världens tillstånd vad gäller miljön. Inte har väl herr redaktör på ett sådant uppenbart sätt tidigare visat denna , jag får väl säga, ”mjuka sida”, detta intresse för vår miljö,för barnens framtid,,,, ja, allt det där. Jag är glad att herr redaktör sätter ned foten och visar världen var den, foten alltså, skall stå! Vad menar jag egentligen?..skit i det.

    Jag skulle vilja att herr redaktör kunde starta en rörelse mot det som nu ”står för dörren”, jävla uttryck, nämligen julen… Denna förljugna högtid. Varför inte starta en motrörelse, ex. ” vi som är emot…allt”! Kanske ett regeringsalternativ, värre än det är nu kan det ju inte bli. Vi skulle kunna vara ”blocköverskridande” men inte samarbeta med SD, vänstern, miljöpartiet, sossarna, liberalerna, centern eller högern( M). Men resten kunde vi samarbeta med .. Sug på den du!

    Jansson, F

    10 december 2018 at 10:54 e m


Lämna en kommentar