Legalive Blog

Just another WordPress.com weblog

Vart är vi på väg

leave a comment »

Trocadero känner alla till.
Norrlands nationaldryck – går lokalt* under namnet Troca**.
En ”läskedryck med koffein som är smaksatt med apelsin och äpple”. Den lanserades i Sverige sommaren 1953 av Nils-Håkan Håkansson, Saturnus AB i Malmö. En vaken fransman – Yves Droumont – med frisk entreprenörsanda fick smaka drycken i samband med en semesterresa i Sverige på 50-talet.
Efter benhårda förhandlingar (äh – du får 50 spänn) fick Yves generalagenturen och den 14 juli 1956 lanserades Trocadero i Paris och Frankrike. Resten är – som man säger – historia.

Succén var omedelbar och monumental och dess slogan: ”Troca, un verre pour les dieux” blev ett begrepp på varje fransmans läppar och i varje fransmans mun. Och hals . . . Och mage . . . ja, ni fattar, vi behöver ju inte följa den processen hela vägen ner i Seine.
Ett torg centralt i Paris döptes om till Place du Trocadéro och varje år, sedan dess, den 14 juli firas denna gudadryck med parader, sång, musik och numera gula västar.

Under några år på 60-talet var produktionen av champagne hotad, då vinodlare som ändå var hårt pressade, inte längre ville befatta sig med känsliga druvor och jobbiga procedurer och Trocadero fanns att köpa i varje butik. Till överkomligt pris, dessutom.
Den franska säkerhetspolisen DGSE och mimaren Marcel Marceau såg dock till att produktionen kom igång igen.

* Norrland och Frankrike.

 ** Den akuta accenten (´) förvaras i Internationella byrån (översta lådan) för mått och vikt (BIPM) i Pavillon de Breteuil i Sèvres nära Paris.
Tillsammans med den välkända arkivmetern av platina-iridium.
Arkivlitern (1000 ml Troca) förvarades någonstans utanför Piteå.
Den är urdrucken under festliga former.

Alternativ version:

Fenicien känner alla till.
Ett antal stadsstater längst in i högra hörnet av Medelhavet där dagens Libanon och Syrien ligger. Verksamheten drog igång ca 3000 år fKr och stod sig någorlunda tills romarna tog över under århundradet innan frälsaren, se bild, lät sig födas. Innan dess hade dock Assyriens expansion knuffat fenicierna och deras verksamhet ut på havet och markområdena där bortom. Kolonier grundades utefter Nordafrikas kust, bl a Kartago (Tunisien), på Cypern, Malta, Sicilien, Sardinien och Korsika. Vidare bortåt Spanien där Cadiz är den plats som är mest intressant för oss.

Fenicierna var duktiga skeppsbyggare, sjömän och handelsresande. De handlade med allt, men framför allt med metaller: koppar, silver, tenn, och så småningom till och med järn.
Under några århundraden fKr kom romarna sättande. De kallade fenicierna för puner och det är möjligt att det var detta tilltag som ledde till de tre puniska krigen. Romarna krigade till sig feniciernas kolonier bit för bit under drygt hundra år. Att Hannibal, som var fenicier, (efternamn?), tågade över alperna hjälpte inte, och som sista spik i kistan utplånades Kartago fullständigt och de invånare som inte slogs ihjäl togs som slavar.


Var kommer Trocadero in, då?

Vi förflyttar oss raskt från det blå Medelhavet, genom Gibraltar sund till den lika blå Atlanten. Till höger hittar vi Cádiz på den spanska sydvästkusten. På feniciernas tid hette staden Gadir, vilket betyder fästning. De anlade staden ca 1100 fKr för att bedriva handel med stadsstaten Tartessos som låg i närheten.
Cádiz fungerade en tid som militärbas för Hannibal när han var ute på äventyr.
Staden har i alla tider varit omstridd. Anfallen, belägrad, ockuperad och ödelagd, gång på gång.

Nu kommer vi så till Isla del Trocadero som är en mindre ö som ligger innanför Cádiz som i sin tur ligger på en landtunga ut mot Atlanten. Trocadero lär betyda handelsman. Låter inte så osannolikt att Handelsmannens ö, som också var ordentligt befäst, ligger ett stenkast från Cádiz.
Både Francis Drake och Lord Nelson har för övrigt varit där och hackat.
Ja, ja, ja… men vaf…
Engelsmän, fransoser och spanorer har ju krigat med varandra i alla tider, men det är en annan historia. 
Nåväl, 1823 fängslades Ferdinand VII av Spanien av oppositionella i Cádiz. Franska styrkor slog ner denna opposition, Ferdinand återfick kungamakten och bataljen benämndes Slaget vid Trocadero.


Fransmännen blev så glada över denna seger att de slängde på en akut accent (´) och benämnde ett torg i Paris:
Place du Trocadéro.
Därifrån har man fin utsikt mot Eiffeltornet, tvärs över Seine mot söder.


Och sen?
En orolig läsare har hört av sig med en försiktig undran: ”Hur gick det med Nils-Håkan Håkansson?”
Oroas icke; Nils-Håkan blev så hänförd av Marcel Marceaus konst att han sålde Saturnus AB till Spendrups, åkte till Paris och konverterade till mim. Han kan än i denna dag beses på något torg i staden där han förgäves försöker ta sig ut ur en glasbur.
Kan tyckas sorgligt, men Nils-Håkan trivs med detta.


o – o – 0 – o – o


Written by legalive

17 februari 2019 den 9:43 e m

Lämna en kommentar