Legalive Blog

Just another WordPress.com weblog

Undan. Går det. Här.

with one comment

Frida ser framåt

Ett klipp från SVT SPORT:

Frida Karlssons mamma Mia: ”Frida ser framåt”
UPPDATERAD 10 DEC 17:15 PUBLICERAD 9 DEC 21:08

Frida Karlsson (skidåkare) har stoppats från tävlande på obestämd tid.
Dessutom tvingas hon dra ner på träningen.

SVT Sport har varit i kontakt med Frida Karlssons mamma och agent Mia Karlsson. Hon ger följande besked:
”Läget är under kontroll”, meddelar hon.
”Som mamma och pappa stöttar vi Frida till 110 procent, som vi alltid har gjort och alltid kommer göra med alla våra tjejer och andra som står oss nära”.
Under förra veckan genomfördes en planerad hälsokontroll av Frida Karlsson av förbundets läkare. Kontrollen visade resultat som gör att Frida stoppas från att tävla och under en tid måste dra ner på sin totala belastning.
– Vi gjorde nyligen en hälsokontroll och Frida uppfyller inte kriterierna. Ur ett hälsoperspektiv måste vi ta beslutet att hon drar ner på allt under en period, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson till SVT Sport.

Egen kommentar:
110 procent? Är inte det lite mycket? Kanske är det dessa extra 10 procent av ”stöttning” som gör att den här tjejen måste tas av banan. Redan förra vintern tyckte jag att hon, trots sina exempellösa framgångar i skid-VM, såg en aning tunn ut. Kropp som en 14-årig, magerlagd pojke.
I år ännu mer utmärglad.
Behövs alla dessa kontroller som räknas upp nedan för att någon i Fridas omgivning ska se och ta ansvar för att något har blivit skevt?

Fakta om hälsokontroll för svenska skidlandslaget:

Regelbundna hälsosamtal mellan aktiva och läkare.
Årligen återkommande utbildningsmoment avseende nutrition med spetskompetent näringsfysiolog.
Kost- och aktivitetsregistreringar.
Individuell uppföljning och utbildning.
Årliga provtagningar, kroppssammansättningsmätningar*.
Utvärderingsanalyser efter träningsläger med kartläggning och ställningstagande till åtgärder.
I vardagen ett arbetssätt i organisationen där all personal jobbar väldigt nära de aktiva med daglig kontakt framför allt mellan tränare och aktiv.
Vid behov tillgång till bedömning av beteendevetare.
Kontrollsystemet kompletteras även med det arbete SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) gör med liknande kontroller, läkarkontakter med hälsosamtal. Samarbete mellan SSF och SOK finns i dessa frågor.

Källa: Svenska Skidförbundet.

* Ett av de längsta ord jag hittat i dagspressen: 30 bokstäver.

För det första:
”Regelbundna hälsosamtal mellan aktiva och läkare”.
Halleys komet återkommer regelbundet med en periodicitet på 76 år. Det ger ett tveksamt värde till begreppet ”regelbundet”.
”spetskompetent näringsfysiolog” — den spetsen verkar ganska trubbig om jag får säga min mening.
Och så vidare; läs igenom listan och baxna — jag orkar inte … längre … har ingen stöttning … mamma Mia!

Tillägg:
I ärlighetens namn bör nämnas att även på det här området går norska skidåkare före och visar var skåpet ska stå.
Ingvild Flugstad Östberg, totalt tre OS-medaljer (två guld) samt sex VM-medaljer (ett guld). Hon vann den totala världscupen i fjol men stoppades från deltagande i säsongsöppningen i norska Beitåstölen. Hälsoproblem. Man noterade avvikelser redan i somras och Ingvild fick träningsförbud, vilket hon verkar ha ”kringgått”.
Maiken Caspersen Falla, två OS-medaljer (ett guld, ett silver) och 7 VM-medaljer (4 guld och 3 brons). Vann inledande sprinten överlägset i årets världscupspremiär i Ruka för några veckor sedan.
Efter loppet förbjöds hon fortsätta. ”Tendenser till överträning”.

Tillägg nr 2:
Efter några dagars avstängning noterar jag att Maiken är tillbaka i spåret, utan några särskilda kommentarer. Från någon. Det kallar jag återhämtning. Både hos Maiken och svenska sportjournalister. Hon blev dock bara tvåa i sprinten. Jaha. Norskorna är slut – eller?

Tillägg nr 3:
En etyd är som två master. (På en båt, alltså).


o – o – 0 – O – 0 – o – o

Inga smådjur som gulliga katter, storögda uggleungar på gren, tultande blöjbarn eller andra hjärteknipande varelser har kommit till skada vid tillkomst av detta inlägg. Framför allt har inga sponsorskontrakt sagts upp eller ändrats när svensk skididrott sviker de multinationella företag som försörjer . . . eh . . .

Written by legalive

10 december 2019 den 11:42 e m

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Håller MED dig… Då jag läste artikeln på SVT hemsida började alla varningsklockor ringa…. Blir också lite extra bekymrad då modern är inkopplad som ”agent”….. Bra att man plockar bort flickebarnet från banan.. ge henne mat och låt henne slippa sin ”agent”…. låt tösen få komma ut i livet… ge henne en psykoterapeut och avprogrammera henne….. elitidrott kan nog jämställas med droganvändning, sekttilhörighet och liknande…. så tycker jag alltså!!

    mellanbrodern

    11 december 2019 at 11:38 e m


Lämna en kommentar